Ručník

Ručník je textilní (případně papírový) výrobek sloužící k utírání. Bývá vyroben ze smyčkové tkaniny, anglicky froté. (tolik Wikipedie)

Kde se vzal?

Literatura uvádí, že ručníky pravděpodobně vznikly v tureckém městě Bursa okolo roku 1600. Jejich vznik je spojován s tradiční kulturou tureckých lázní. (tolik Wikipedie)

V Burse se nacházely přírodní termální lázně, které obsahovaly léčivé přísady, jako je síra a železo. Obliba lázní se postupně rozšířila po celém východě. A právě v lázních se začal ručník používat. Ručník byl tkaný kus látky, relativně úzký a dlouhý, aby obepnul celé tělo. Látka byla tenká a savá, aby i mokrá zůstávala relativně lehká.

S rozšiřováním Osmanské říše se šířilo i používání ručníků. Ručníky vyráběli tkalci, kteří tkali i koberce. Proto se do výroby ručníku začaly promítat propracovanější postupy, návrhy a materiály, které obsahovaly výšivky a smyčky příze. Tak se zrodil bavlněný froté ručník.

S vývojem industrializace se froté bavlněné ručníky postupně staly dostupnějšími. Z kdysi obyčejného kusu látky se za pomoci návrhářů a nových technologií staly stylové a elegantní součásti domácností.

V současné době se ručníky vyrábějí v různých velikostech, provedeních a z různých materiálů. Díky svým vlastnostem je nejoblíbenější 100% bavlna v provedení froté. Kvůli rozmanitosti ve velikostech se začaly používat označení malý ručník , ručník, osuška, plážová osuška.

Na co se při koupi zaměřit

Ručníky kupujte s pevným tkaným okrajem, ten pomůže držet původní tvar. Kvalitní výrobky mají také ještě vytkanou borduru na obou okrajích. Sledujte hustotu a kvalitu smyček.

  1. Gramáž

Gramáž není jediným ukazatelem, který by vás měl při výběru ručníku zajímat. Ne ve všech případech platí, že čím vyšší gramáž ručníků, tím je ručník kvalitnější. V dnešní době již existuje mnoho materiálů ručníků, které se pyšní vynikajícími vlastnostmi a rozhodně to nejsou ručníky s vysokou gramáží. Vždy záleží na účelu použití a použitém materiálu.

Kvalitní bavlněný ručník může mít gramáž 500 g/m2, ale i 800 g/m2. Ručník vyšší gramáže se nevytahá a neponičí častým praním.

Ručníky nízké gramáže jsou samozřejmě tenčí, s krátkým vláknem. Tyto ručníky jsou především určeny ke sportovním a outdoorovým aktivitám nebo na pláž. Díky nízké gramáži rychle schnou a nezaberou příliš místa v tašce nebo batohu.

  1. Materiál

Nevyznáte se ve všech materiálech ručníků, které jsou na trhu? Existuje jich skutečně celá řada. Představíme vám ty nejčastější:

Bavlna

Bavlněné ručníky najdeme ve většině případů ve zpracování froté. Bavlněný ručník je možné prát na vysokou teplotu (až na 60 °C). Ručníky jsou měkké, hebké a dobře savé. Absolutní špičkou jsou ručníky z egyptské bavlny. Vysoce kvalitní egyptská bavlna dodává ručníkům vysokou hebkost a savost.

Len

Lněné ručníky jsou staletou klasikou. Len je za suchého stavu pevnější než bavlna, pohlcuje lépe vodu. Vypadá také efektně – tkanina je lesklejší a hladší než bavlna. Do spojení bavlny a lnu se přidává v menším množství ještě také viskóza. Koupit můžete třeba ručník ve složení 65 % bavlna, 20 % len, 15 % viskóza.

Bambusové vlákno

Bambusové ručníky mají vlastnosti podobné bavlněnému froté. Bambusové vlákno zvyšuje jemnost tkaniny a dodává jí důležitou antibakteriální schopnost – bambus je odolný vůči bakteriím a plísním. Bavlněná směs s bambusovým vláknem je hebká, měkká a příjemná na dotyk, navíc odolná a má také 4x větší savost než bavlna. Gramáž materiálu bývá i přes 500 g/m2.

Někteří výrobci označují ručníky jako bambusové, přestože je příměs bambusu v materiálu méně než poloviční. Nenechte se tedy zmást. Pokud chcete využít všech kvalit bambusu, hledejte ručníky s alespoň 70% podílem bambusu v materiálu. Kvalitní bambusový ručník nebo osuška vydrží dlouhá léta.

Modal

Modalové ručníky a osušky jsou vyrobeny z prvotřídních přírodních materiálů. Modal je z bukových vláken, dodává materiálu mimořádnou hebkost, savost a je komfortní.

Důležitá je i rozměrová stabilita, zářivost barev i po mnohačetném praní. Modal je přirozeně lesklý, rychle saje a schne.

  1. Rozměry

Podle velikosti můžeme dělit ručníky do 4 kategorií:

Malý ručník (30 x 50 cm)

– vhodný k osušení rukou po umytí. Malý ručník je možné použít pro potřebu dětí, například do školky.

Ručník (50 x 100 cm, 50 x 90 cm)

–  lze je použít i do sprchy nebo lázně.

Osuška (70 x 140 cm)

– komfortní kus vhodný do lázní nebo koupelny.

Plážová osuška (90 x 160 cm)

– plážovou osušku nemusíte nosit jen na pláž, ale poslouží i v bazénu. Primárně ale větší rozměry slouží tomu, aby si návštěvník pláže rozložil osušku na zem a lehnul si na ni.

  1. Účel použití (jen některé)

Pracovní ručníky

Tento druh ručníků bývá vyroben z velmi odolného materiálu a s takovým zbarvením, aby znečištění nebylo rychle vidět. Pracovní ručníky je nutné prát často a intenzivně. Jejich gramáž bývá o něco nižší, okolo 200 g/m2, jsou tenčí a menší než běžné ručníky a osušky.

Hotelové ručníky

Na jednu stranu jde o ručníky, které musí působit příjemně a měkce, aby se každý návštěvník cítil jako v bavlnce. Na druhou stranu se jedná o ručníky s vysokou zátěží. Hotelové ručníky přináší rovnováhu mezi vysokým komfortem a hygienickým standardem.

Plážové osušky

Plážová osuška má poměrně specifickou funkcí. Jednak slouží jako podložka na povalování na pláži nebo zahradě, jednak se do ní lehce sušíme poté, co vylezeme z vody.

Dětské ručníky

Dětské ručníky a osušky bývají jemné, šetrné, mají veselý potisk.

Při praní ručníků je velmi důležité dodržovat doporučenou teplotu, a to především u bambusových ručníků, které by vyšší teplota mohla poškodit.