(Ne)obyčejné bílé tričko

Kolikrát nevíte, co na sebe?! Vážně se ale nemusíte trápit vymýšlením nejrůznějších módních kreací, klasika v podobě bílého trička je totiž sázkou na jistotu. Je jen na vás, s čím a jak bílý vršek zkombinujete a jaký bude výsledný efekt.

Bílá trika jsou všechno, jen ne nudná. Mít v šatníku jednoduché bílé tričko se rozhodně vyplatí. Do sbírky můžete přidat i kousek s neotřelým střihem. Zajímavě působí různé prostřihy, uzly, volány nebo lehké stažení v pase.

Bílé tričko působí ležérním dojmem a můžete ho kombinovat v podstatě se vším. Zachrání vás v každé situaci. Stačí pár bílých triček a šance, že propadnete panice už-zase-nemám-co-na-sebe, klesá na minimum.

Chcete-li se více odklonit od ležérního looku, oblékněte si triko zahalené krajkou. Výrazným sezonním trendem zůstávají volánky, které se často objevují právě na rukávech triček. Zbavte se zbytečného strachu z objemu a podobný kousek zkuste.

Do konceptu neobyčejných obyčejných trik perfektně zapadá i varianta zakončená nápadným uzlem. Výšivky, kamínky, barvy… Přidejte do šatníku tričko v podobném stylu. Pamatujte ale opět na to, že čím výrazněji zdobené bude, tím spíše se budete muset rozmýšlet, k čemu ho obléknout a k čemu už ne.

V kurzu zůstávají i nápisy všeho druhu.

Trička přicházejí v různých stylech výstřihů, které mohou být zvoleny podle osobního vkusu, příležitosti nebo typu postavy. Zde je přehled několika běžných typů výstřihů:

  1. Kulatý výstřih (Crew Neck): Jeden z nejběžnějších typů výstřihů. Tento styl je univerzální a hodí se pro většinu příležitostí.
  2. V-výstřih (V-neck): Výstřih ve tvaru písmene “V”, který může mít různou hloubku. Tento typ výstřihu je tím nejlichotivějším. Opticky prodlouží a zeštíhlí trup a svědčí i ženám s kratším krkem nebo mohutnějším hrudníkem.
  3. Lodičkový výstřih (Boat Neck): Široký výstřih, který sahá od jednoho ramene k druhému. Tento styl je elegantní a často se používá pro formálnější trička.
  4. Rolák (Turtleneck): Výstřih, který zakrývá celý krk. Roláky jsou ideální pro chladnější počasí a dodávají elegantní vzhled.
  5. Hluboký výstřih (Plunging Neckline): Velmi hluboký výstřih, který může být ve tvaru V nebo U. Tento styl je odvážný a vhodný pro večerní a společenské příležitosti.
  6. Výstřih s límečkem (Collared Neck): Tento styl je vhodný pro poloformální až formální situace.
  7. Čtvercový výstřih (Square Neck): Výstřih ve tvaru čtverce může být velmi lichotivý pro ženy s menším poprsím.
  8. Výstřih do U (U-neck): Výstřih ve tvaru písmene “U”, který je podobný kulatému výstřihu, ale s hlubším výřezem.
  9. Asymetrický výstřih (Asymmetric Neck): Výstřih, který není symetrický a může mít různé tvary a úhly. Tento styl je moderní a často používaný v módních návrzích.

Bílé triko a džíny

Bílé triko a džíny představují nadčasovou kombinaci, která nikdy nevyjde z módy. Tato dvojice nabízí nekonečné možnosti stylizace a je vhodná pro různé příležitosti. Níže je několik tipů, jak tuto klasiku nosit:

  1. Ležérní styl:
    • Triko: Volnější bílé triko s krátkým rukávem.
    • Džíny: Džíny s vyšším pasem a rovným střihem nebo boyfriend džíny.
    • Doplňky: Bílý pár tenisek, jednoduchá kabelka a sluneční brýle.
  2. Elegantní styl:
    • Triko: Přiléhavé bílé triko s výstřihem do V.
    • Džíny: Úzké džíny nebo skinny džíny.
    • Doplňky: Lodičky nebo baleríny, minimalistický šperk a elegantní kabelka.
  3. Sportovní styl:
    • Triko: Sportovní bílé triko nebo crop top.
    • Džíny: Jogger džíny nebo džíny s elastickým pasem.
    • Doplňky: Sportovní boty, batoh a čepice.
  4. Boho styl:
    • Triko: Bílé triko s krajkovými detaily nebo vyšíváním.
    • Džíny: Rozšířené džíny nebo džíny s dírami.
    • Doplňky: Sandály na klínku, velká taška přes rameno a náramky.
  5. Business casual:
    • Triko: Klasické bílé triko bez potisku.
    • Džíny: Rovné nebo úzké džíny tmavší barvy.
    • Doplňky: Sako, lodičky nebo oxfordky a elegantní hodinky.

Ať už zvolíte jakýkoli styl, bílé triko a džíny budou vždy působit svěže a stylově. Klíčem k úspěchu je vybrat správný střih kalhot a kvalitní triko, které bude dobře sedět a bude z příjemného materiálu. Nezapomínejte ani na doplňky, které celý outfit doladí a dodají mu osobitý šmrnc.

Materiál triček

Bílé tričko je tradičně spojeno s bavlnou, ale technické konopí se ukazuje jako vynikající alternativa. Mezi jeho hlavní výhody patří termoregulační vlastnosti, díky nimž v létě chladí a v zimě hřeje. Konopí má také antiseptické vlastnosti, což znamená, že se v něm méně potíte. Navíc, čím více tričko perete a nosíte, tím je pohodlnější. Další důležitou výhodou konopí je, že při jeho pěstování se spotřebuje o 50 % méně vody než u bavlny.

Jeho pěstování je zároveň méně náročné pro půdu a při jeho pěstování se spotřebuje o 95 % méně chemikálií než při pěstování konvenční bavlny. Lepší variantou oproti klasické bavlně je také bio bavlna, při jejímž pěstování se nepoužívají chemické pesticidy a rostliny nejsou geneticky modifikovány.

Trika také mohou být i z jiných materiálů, některé tkaniny jsou méně a jiné více vhodné. Levná trička mohou mít menší gramáž nebo být z levného polyesteru. Pokud chcete, aby vám triko dělalo dlouho parádu, nebojte se do něj investovat.

Trocha historie o tričkách

Bílé tričko dnes vnímáme jako běžný a univerzální kus oblečení, který nosí lidé po celém světě bez jakéhokoli zamyšlení. Avšak v minulosti mělo bílé tričko zcela jiný kontext a společenský význam:

  1. Původ jako spodní prádlo: Bílé tričko, jak ho známe dnes, začalo jako základní kus spodního prádla. Bylo navrženo tak, aby bylo nošeno pod ostatním oblečením, aby absorbovalo pot a chránilo vrchní vrstvy oděvu. Muži nosili bílé tričko jako součást svého vojenského i civilního oblečení.
  2. 20. století – Vliv armády: Ve 20. století se bílé tričko stalo standardní součástí vojenské výbavy. Během druhé světové války bylo tričko nošeno americkými vojáky jako spodní prádlo. Po válce se vojáci vrátili domů a pokračovali v nošení tohoto pohodlného a praktického kusu oblečení i v civilním životě.
  3. Poválečná doba a popkultura: V poválečné době se bílé tričko stalo symbolem rebelie a mladistvé kultury. Ikonické herecké osobnosti jako Marlon Brando a James Dean přispěly k popularizaci bílého trička ve filmech jako Tramvaj do stanice Touha a Rebel bez příčiny. Tito herci nosili bílé tričko bez dalších vrstev, což bylo považováno za odvážné a skandální.
  4. 60. a 70. léta – Součást každodenní módy: V 60. a 70. letech se bílé tričko stalo běžným kusem každodenního oblečení. Bylo spojováno s různými subkulturami, včetně hnutí hippies a punku. V této době se stalo přijatelné nosit tričko jako vrchní vrstvu oblečení, a to nejen pro muže, ale i pro ženy.
  5. Moderní doba: Dnes je bílé tričko základem šatníku mnoha lidí. Je ceněno pro svou jednoduchost, pohodlí a všestrannost. Může být nošeno téměř při jakékoli příležitosti, od ležérních setkání až po elegantní outfity v kombinaci s doplňky a dalšími módními prvky.

Bílé tričko prošlo dlouhou cestou od svého původu jako skromného kusu spodního prádla až po módní ikonu a univerzální kousek oblečení. Jeho cesta je fascinujícím příkladem toho, jak se móda a společenské normy mění v průběhu času.