Jak si kdo ustele, tak si lehne II. část

Tak matraci a chránič máme, teď ještě prostěradlo, lůžkoviny a povlečení.

Prostěradla

Kvalitní prostěradla neslouží jen jako hygienická ochrana vaší matrace. Jde zároveň o materiál, který se během spánku dotýká vašeho těla. Musí být tedy příjemný a nedráždit. Vhodně zvolený rozměr a provedení ušetří spousty nervů a času.

Přestože je prostěradlo méně viditelnou součástí postele, měli byste k jeho výběru přistupovat stejně pečlivě jako k výběru povlečení. Před nákupem se ujistěte, jakou matraci máte a jak velké prostěradlo potřebujete.

Než začnete s výběrem konkrétní barvy, měli byste vědět, že se prostěradla dělí podle toho, jakým způsobem se upevňují k matraci.

  • Plachtová prostěradla – obvykle se jedná o klasické bavlněné prostěradlo obdélníkového tvaru, které se přehýbá pod okraj matrace. Chybí mu gumička po obvodu, a tak je každé ráno nezbytné prostěradlo pěkně uhladit.
  • Napínací prostěradla – napínací prostěradla jsou jednoznačně nejoblíbenější. V rozích mají šev, který obepne celou matraci. Ve spodní části je našitá guma, díky které se prostěradlo vypne a nemačká se.

Vzhledem k tomu, že za noc můžete vypotit až 1 litr potu, je důležité, aby byl materiál savý a ochránil vaši pokožku před vlhkem. Správné prostěradlo by tedy mělo mít skvělé absorpční vlastnosti, ale zároveň by mělo být prodyšné. Proto je nejlepší sáhnout po přírodních materiálech. Ostatně vlastnosti materiálů také určují, zda je prostěradlo vhodné na zimu nebo na léto. Nejpoužívanějšími materiály jsou:

Jersey

Jersey prostěradla se vyrábí ze 100% bavlny. Na omak jsou hebká a skvěle se hodí pro letní období. Jejich výhodou je, že se po vyprání nemusí žehlit. Jersey materiál má vyšší elasticitu, je jemný a hladký.

Bavlna

Bavlněná prostěradla jsou klasikou. Oblibu si získala především díky skvělé prodyšnosti a absorpčním vlastnostem. Jejich používání je možné v létě i v zimě. I po mnoha vypráních si zachovávají svoji barvu a materiálovou stálost.

Satén

Saténová prostěradla vypadají luxusně a jsou příjemná k pokožce. Výhodou bavlněného saténu je dlouhotrvající zářivost barev a nemačkavost, takže prostěradla nemusíte žehlit. Materiál má skvělé termoregulační vlastnosti, takže v létě chladí a v zimě zahřeje.

Froté

Froté prostěradla jsou vyrobena ze smyčkové textilie. Díky unikátnímu způsobu tkaní je látka měkká a nadýchaná. Prostěradla z froté jsou příjemně hřejivá, a tak jsou skvělou volbou pro zimní měsíce. Ani tento materiál nevyžaduje žehlení.

Kvalitu prostěradla poznáte podle gramáže. Jedná se o hmotnost látky v gramech, která by měla být alespoň 140 gramů na m2 látky. Obecně platí, čím vyšší gramáž, tím kvalitnější látka. Nebude se trhat a dlouho vydrží jako nové.

Povlečení a prostěradla perte alespoň každé tři týdny. Během spánku se na nich zachycují odumřelé kožní buňky a přes den roztoči a prach.

Ložní povlečení

Vzhledem k času strávenému v posteli bychom si měli i ložní povlečení vybírat důkladně – nejen podle vzoru, ale především materiálu vzhledem k roční sezóně, a zahrnout i parametry jako prodlouženou délku peřiny nebo tvar polštáře.

Povlečení je praktickým pomocníkem, který chrání vaše polštáře a přikrývky před potem, bakteriemi a opotřebením. Díky ložnímu prádlu nemusíte tyto kousky neustále prát. Stačí je jen převléct. Prádlo má však také designovou stránku. Postel zkrášluje a umožňuje jí ladit s ostatním zařízením.

Výběr ložního prádla je dobré zvážit a sáhnout přesně po takovém provedení, které bude sedět do vašeho stylu bydlení. Výhodou povlečení je to, že vždy, když ho vyměníte, přinese do interiéru jiný vzhled a atmosféru.

Kromě designu myslete také na materiál povlečení. Během spánku se jej budete neustále dotýkat, proto by měl být příjemný. Nejlepší vlastnosti poskytuje bavlna, která je měkká a vydrží dlouhá léta pravidelného používání.

x (x)