Aby postel lákala k večernímu ulehnutí aneb Praní a čištění lůžkovin, matrací a povlečení

Kvalitní postel a příjemné prostředí jsou základem pro spokojený a zdravý spánek. S výběrem matrace si dáváme záležet, ale ani ta nej se neobejde bez patřičné údržby.  Na matraci strávíte každý den průměrně 7 hodin, během kterých se z vašeho těla vylučuje pot, ale také z něj odpadávají mikroskopické částečky kůže. To vše se usazuje v matraci, a proto je potřeba o ni náležitě pečovat. Jak tedy matraci čistit?

Díky moderním materiálům to není zase tak složité. Údržba matrací je dnes usnadněna snímatelnými potahy, které jednoduše vyperete v pračce. V dalším kroku matraci důkladně vysajte, vysávání zabrání nočnímu vdechování prachu. Pokud si lámete hlavu, jak vyčistit matraci od roztočů, výkonný vysavač si s nimi lehce poradí. Proto se pro alergiky doporučuje častější vysávání matrace.

Vzhledem k tomu, že přes noc může vaše tělo vypotit až 1,5 litru potu, je dost pravděpodobné, že začne matrace po určitém čase zapáchat. S odstraněním zápachu vám pomůže jedlá soda. Celou matraci posypte, vrstva by měla být rovnoměrná po celé ploše. Jedlá soda na sebe dokáže vázat vlhko a zápach, ale je nutné ji do matrace dobře zapracovat. S tím vám pomůže kartáč. Jakmile sodu zapracujete, nechte ji působit nejméně 30 minut, ale klidně i celý den. Poté matraci opět dobře vysajte.

Životnost matrace prodlouží také občasné vyvětrání a otočení jednou za měsíc. I při dobré péči o kvalitní matraci byste ji měli vyměnit nejpozději po 10 letech. Určitě ale tehdy, pokud na pružinové matraci cítíte pružiny, na jakékoli matraci jsou proležená místa, zaznamenáte poškozený povrch, zvuky, které matrace vydává při obracení, večer nemůžete usnout, obtížně nalézáte pohodlnou polohu, v noci se často budíte a vstáváte celí rozlámaní či dokonce s bolestmi zad a krční páteře.

Provádění pravidelného čištění a údržby matrace se doporučuje alespoň každých 14 dní, přičemž obecně platí, že byste měli matraci otáčet každý měsíc, aby obě strany měly možnost se „nadechnout“, ale také pro jejich rovnoměrné opotřebování, které zvyšuje životnost matrace.

Čištění jednotlivých typů matrací se nějak radikálně neliší, ale určitě je dobré se řídit doporučeními výrobců. Ve všech případech platí, že je nejvhodnější volit čištění matrace přírodními prostředky, které šetří povrch i vnitřek matrace. V souvislosti s čištěním je nezbytné nechat matraci pořádně vyschnout, abyste se vyhnuli nahromadění vlhkosti, což by mohlo způsobit zkrácení životnosti matrace vznikem plísní.

Preventivním krokem proti znečištění matrace je chránič matrace, který do sebe vsákne tělesné tekutiny ještě předtím, než se stihnou dostat k povrchu matrace.

Pokud si čas od času rádi dopřáváte snídani v posteli nebo třeba máte malé děti, jistě víte, jak snadné je zašpinit nejen matraci, ale také vaše ložní prádlo a uléhání do čistého ložního prádla milujeme všichni. Jeho čistota je základním pilířem kvalitního spánku.

Při péči o povlečení se určitě řiďte informačními štítky, které obsahují piktogramy s potřebnými informacemi. Každá látka je totiž specifická. Mimo to je ale dobré dodržovat pár obecných pravidel:

  1. Perte vaše povlečení alespoň jednou za dva týdny, ideálně však každý týden. Postel je totiž domovem roztočů a bakterií. Každou noc v posteli vypotíme až 1,5 litru tekutin, když k tomu přidáme odumřelou kůži a prach, vytvoříme jim ideální útočiště. Pro lidské oko jsou neviditelní a dalo by se říci i neškodní, alergiky ale umí pořádně potrápit.
  2. Ložní prádlo neperte společně s oblečením a nepřeplňujte jím pračku.
  3. Jednotlivé barvy perte vždy odděleně.
  4. Prádlo nechte důkladně vysušit, aby se na něm nevyskytly plísně.

Nezapomeňte také zapnout zipy, aby se jejich zoubky nezanášely a nepoškodily se. Také pamatujte, že jakémukoli povlečení prospěje, když ho perete obrácené naruby.

Správným praním, sušením a žehlením prodloužíte vašemu ložnímu prádlu životnost, odstraníte bakterie a zlepší se vám kvalita pokožky. Před prvním použitím povlečení vždy vyperte. Zbavíte ho tím zbytkových barev z výroby.

Na praní povlečení nepoužívejte krátké úsporné programy. Prádlo by se dostatečně nevypralo.

Vedle matrací a povlečení nesmíme zapomenout ani na údržbu lůžkovin, tedy peřin a polštářů. Důležitá je pravidelná péče, od každodenního větrání až po praní.

Roztoči přímo milují ještě teplou a vlhkou postel. Ustlání postele ihned po probuzení není tím pádem správným krokem. Důležité je přikrývku i polštář jemně protřepat, tím zajistíte zachování původního tvaru výplně. Poté vyvětrejte nejen místnost, ale také lůžkoviny. Čerstvý vzduch sníží teplotu i vlhkost přikrývky i polštáře. Správným větráním můžete prodloužit životnost lůžkovin i o několik let.

Jako účinná ochrana dek i polštářů sice funguje kvalitní povlečení, ovšem důležité je prát obojí. Ideálním intervalem je praní dvakrát až čtyřikrát do roka. Při praní byste měli postupovat podle doporučení výrobce. Déle bez praní vydrží pouze přikrývky s nanovlákennou membránou, která zamezuje shromažďování bakterií, virů, ale i prachu a roztočů ve výplni. Nezamezí ale propocení, proto i taková přikrývka si zaslouží jednou za čas vyprat.

Pokud se vám vejde přikrývka do pračky, praní peřin není nic složitého. Stačí se řídit základními instrukcemi.  Každý materiál má svá specifika. Perte bez odstřeďování nebo s nízkými otáčkami. Jestliže sušíte venku, pak ne na přímém slunci.

Každý polštář i přikrývka mají svoji životnost. Přesnou dobu pro výměnu, nelze zcela jasně určit. Obecně se doporučuje provádět výměnu každý 3 – 5 let u přikrývek, 2 – 4 roky u polštářů. Osoby trpící vysokou potivostí, by měli polštář i přikrývku měnit častěji. Ztratil-li polštář původní tvar, barvu nebo je výplň neforemná, pak výměna bude neodkladná.

Péče v několika bodech:

  • Každý den přikrývky i polštáře vyvětrejte a protřepte.
  • Zastelte, až bude postel suchá a chladná.
  • Perte 2x ročně, maximálně 4x. Vždy se řiďte pokyny výrobce.
  • Pečlivě vysušte.
  • Při změně barvy nebo tvaru vyměňte starý polštář a přikrývku za nový
  • Doporučená výměna každé 3 – 5 let u přikrývek, 2 – 4 roky u polštářů. Osoby s vyšší potivostí by měli polštáře i přikrývky vyměňovat častěji.

 

Polštář z paměťové pěny je lepší neprat. Někteří výrobci to dokonce zakazují, protože moc dobře vědí, že ne vždy se dočkáte pozitivního výsledku. Pokud ale polštář dostal zabrat a není v záruce, zkuste ho vyprat šetrně v ruce.

x (x)