Jak si kdo ustele, tak si lehne (I. část)

Jak si kdo ustele, tak si lehne. Toto přísloví si můžete vyložit přeneseně i doslovně, my ve  2P servisu ho bereme doslova a nabídneme vám lůžkoviny i je oblečeme a prostěradlo si také vyberete. Dnešní nabídka je široká – materiály, zpracování, designy atd. Pomůžeme vám se v tom trocho zorientovat.

Jen máloco je důležitější než kvalitní spánek, ten má vliv na vše. Na naše zdraví, na naši duševní pohodu, na naši energii, na náš život. Asi nejdůležitější je si uvědomit, co vše budeme potřebovat, zapomenout bychom neměli ani na ochranu naší oblíbené matrace. Asi v první řadě pořídíme matraci a její chránič. Na holé matraci by se nám asi špatně spalo, popřípadě bychom zimou ani neusnuli. Na řadě jsou lůžkoviny – deka a polštář.  No a celé to vizuálně dotvoří povlečení.

Matrace

Správně zvolená matrace vám uleví od bolesti zad a kloubů. Celkově pak bude váš spánek mnohem kvalitnější. Naopak při špatné volbě můžete negativně ovlivnit opěrný systém těla. Výběr matrace je velice individuální věcí, každá matrace by proto měla být co nejvíce přizpůsobená konkrétní osobě. U starších lidí už je nutné přihlédnout i k jejich zdravotnímu stavu a případným zdravotním problémům. Už kvůli snazšímu vstávání a uléhání se jim doporučují vyšší matrace nebo matrace se zpevněnými bočnicemi.

V první řadě musíme vědět, zda chceme matraci pěnovou, nebo pružinovou. A co od matrace potřebujete, a které materiály vám tyto požadavky splní.

  • Pěnová
    • Pěnová matrace je vhodná pro všechny typy lamelových a laťkových roštů
    • Dostupné oboustranné provedení matrace – každá strana má jinou tvrdost
    • Paměťová pěna je vhodná pro seniory a lidi s bolestmi zad
    • Vyráběné z různých druhů pěn s rozdílnými vlastnostmi
    • Velmi rychle se přizpůsobí tělu
    • Paměťová pěna reaguje na teplotu vzduchu (v horkém počasí je měkčí)
    • Kratší životnost – pod větší hmotností se může po čase proležet
  • Pružinové

Díky vysoké prodyšnosti se tyto matrace hodí na pevné rošty. S lamelovými rošty, obzvláště s těmi polohovacími, si moc rozumět nebudou.

Oblíbenou variantou je taštičková matrace. U tohoto typu má každá pružina samostatné textilní pouzdro (taštičku), které napomáhá lepšímu rozložení váhy.

  • Protlačování pružin na povrch už většinou nehrozí
  • Prodyšnost – vhodné i do vlhkého prostředí
  • Přizpůsobí se tvaru těla
  • Dlouhá životnost
  • Velice pružné
  • Nelze použít s polohovatelným roštem (mohlo by dojít k poškození pružin)


Důležité vlastnosti při výběru:

Tvrdost matrace

Tvrdost matrace vybírejte podle výšky, hmotnosti a věku uživatele. Zohledněte také vaši nejčastější spánkovou polohu. Většina výrobců odlišuje 4 stupně tvrdosti od měkkých až po extra tvrdé. Lidé s nižší váhou mohou vybírat měkčí matrace, lidé s vyšší váhou by měli volit matrace spíše tvrdší, které poskytnou tělu dostatečnou oporu. Obecně platí, že ženy a osoby vyššího věku preferují měkčí matrace, muži naopak volí spíše tvrdší varianty. Nejvíce preferované tvrdosti jsou 2 a 3, které uspokojí téměř každého. Některé druhy matrací mají po své délce několik zón. Zóny jsou místa, která mají rozdílnou tvrdost a poskytují tak různou oporu. Platí, že čím více zón, tím vyšší kvalita matrace.

Nosnost 

Ideální nosnost záleží na hmotnosti spícího.

Výška matrace

Optimální výškou je alespoň 15 cm. U matrací pro seniory platí pravidlo čím vyšší, tím lepší, minimum je ale 20 cm.

Rozměry matrace

Vždy najděte přesně ten správný rozměr pro vaši postel. Ale matrace by měla být minimálně o dvacet centimetrů delší než je výška uživatele. Správně vybraná a opečovávaná matrace vám může sloužit 10 i 15 let. Po takové době se už materiál unaví, a tak je vhodné ji obměnit. Za takto dlouhý časový úsek se také mohou změnit vaše preference, váha i citlivost. Je rovněž potřeba hledět na hygienické hledisko. Optimální doba pro výměnu matrace je každých 7 let.

Chrániče na matrace

Proč byste si měli pořídit chránič na matraci? Zejména z toho důvodu, že ochrání matraci před znečištěním, prachem a proležením. Snadno se používá a znatelně prodlouží životnost vaší matrace. V prodeji jsou chrániče s nepropustnou vrstvou i bez ní. Výhodou téměř všech chráničů matrací je mimo jiné to, že jsou vhodné pro alergiky.

Při výběru matracového chrániče je dobré si uvědomit, pro koho má být chránič určen (dítě, senior, dospělý zdravý člověk nebo člověk dlouhodobě upoutaný na lůžko) a následně se zamyslet nad jeho potřebami (například, zda je důležitá voděodolnost chrániče, či nikoli). Na trhu jsou dostupná také nepropustná prostěradla. Ta se používají jako běžná prostěradla. A aby těch informací nebylo moc najednou, tak na výběr prostěradla, lůžkovin a ložního prádla se koukneme v příštím článku.

x (x)
 
x (x)