Polokošile dámské, pánské a uni

Klasika mezi oděvy, se kterou neuděláte chybu: polokošile jsou stejně praktické jako elegantní, šik i ležérní. Vybírat můžete ze širokého spektra barev, designů a velikostí, s potiskem i bez něj. Jsou vhodná pro jednotlivce i pro firemní dress code.

Kde se vlastně polokošile vzaly? Tento typ trika se vyvinul z oblečení hráčů tenisu. Vynalezl a jako první je propagoval úspěšný francouzský tenista a obchodník se sportovní módou René Lacoste, zvaný Krokodýl.

Jak vlastně polokošile vypadá? Dalo by se říct, že je to kompromis mezi pohodlím trika a elegancí košile. Polokošile, dámská i pánská, se od trika liší límečkem, náprsní kapsou (tradiční polo jsou bez náprsní kapsy) a částečným zapínáním u krku. Většinou si u polokošile představíme krátké rukávy zakončené elastickým žebrovaným úpletem. Polo s dlouhým rukávem pro muže i ženy ale není žádnou raritou ani extravagancí. Jedná se o elegantní a pro chladnější prostředí optimální variantu, když nechcete nosit košile s dlouhým rukávem.

Pánské polo je opatřeno 2 až 4 knoflíky a knoflíkovými dírkami. Zapínání by mělo končit mezi prsními svaly. Dámské polo může mít i 5 knoflíků, léga je delší a tato pola vypadají elegantně.

Co se týče délky polokošilí, zadní spodní lem by měl dosahovat nejníže do poloviny hýždí. Optimální délka je pod opasek. Delší polo opticky změní vaše proporce a vypadáte menší, než ve skutečnosti jste.

Boční rozparek přijde vhod, ale přední i zadní lem by měly končit ve stejné výšce.

Jak si ale vybrat nejlepší polo? Z jakého materiálu?

Uvádíme nejběžnější 3 typy látek, které se osvědčily pro běžné nošení a rekreační sport. Pokud uvažujete o materiálu, současně přemýšlejte, k jakému účelu budete tričko nosit.

  • 100% bavlna

Bavlna coby přírodní materiál je příjemná na tělo, nevyvolává žádné alergické reakce na pokožce, dobře saje pot a vlhkost. Bio-bavlna se vyznačuje šetrnou výrobou a zpracováním mimo jiné bez užívání pesticidů, herbicidů a chemikálií. Bio-bavlna neznamená vyšší kvalitu a užitné vlastnosti než běžná bavlna, ale z hlediska budoucnosti životního prostředí, je výběr polokošile z tohoto materiálu zodpovědnější.

  • Bavlna & elastan

Poslední dobou je v oblibě směs bavlny a elastanu. Polokošile si zachová vlastnosti přírodní bavlny a příměs elastanu zajistí dokonalou pružnost ve všech směrech a případně vytvarování podle postavy. Dámské polokošile jsou obvykle lehce vypasovány a stretchový materiál ještě zvýrazní ženskou postavu.

  • Polyester

Polyester dobře odvádí pot a rychle schne. Proto se tento materiál hodí hlavně na sportovní dámské i pánské polokošile. Údržba je navíc snadná a polokošile není potřeba žehlit.

Polyester je levnější než bavlna a déle vydrží, a proto se u pracovních polokošil často setkáte i se směsí polyesteru a bavlny.

Piqué materiál polokošil

Látky na polokošile se mohou tkát jako klasické košile, ale nejčastěji se pletou. Nejznámějším pleteným vzorem na polo je piqué. Piqué polokošile se vyznačují vyšší pevností a odolností látky. Látka je celkově hutnější, ale nehodí se na aktivní sportování. Výhodou je elastičnost všemi směry a prodyšnost. Polokošile se nemačkají a není je potřeba žehlit. Stačí je rovnou složit.

Na výrobu sportovních funkčních polokošil se používá hladká rovněž pletená látka, je ale naopak lehká, prodyšné a příjemná v horku. Takové polokošile bývají lesklé.

Gramáž polokošilí

V podstatě je to hustota textilních vláken látky, hmotnost vláken na m2. Vypovídá mimo jiné o tloušťce, pevnosti i prodyšnosti materiálu.  Polyester je obecně lehčí než bavlna a nelze tedy navzájem podle gramáže porovnávat jejich kvalitu. U bavlněných látek je nižší gramáž spíš na úkor kvality. Látka je příliš tenká až průsvitná. Kvalitní bavlněná polokošile dosahují gramáže 190 – 210 g/m2. Kvalitní funkční polyesterová polokošile se vyznačuje gramáží okolo 170 g/m2.

Jak polokošile nosit 

Polokošile řadíme do stylu casual – volnočasové oblečení pro neformální společenské události. Na sport jako diváci a jako rekreační sportovci. Do kina v teplém letním večeru. K džínům i plátěným kalhotám. Teenager si může obléknout polo s krátkým rukávem do smart casual obleku.

Polokošile jsou vhodné pro vrstvení se svetry a mikinami. Můžete je nosit volně přes kalhoty, ale pokud jdeme na zahradní party nebo neformální firemní akci, tak si polo zasuňte do kalhot. Polokošili můžete vzít i pod sportovní bundu nebo pěknou džísku. Stejně dobře vypadá pod pánským sakem.

Polokošile se sama o sobě hodí pouze pro neformální příležitosti a sportovní účely.

Životnost polokošil

Předpokladem dlouhé životnosti polokošile je její kvalita při koupi. Kvalita je dána jednak materiálem ale i zpracováním – šitím. Tak buďte při koupi obezřetní, za kvalitu leckdy připlatíte, ale přinese vám více radosti.

x (x)
 
x (x)